Участници

Мария Иванова е държавен експерт в дирекция „Държавни разходи“, Министерство на финансите. Випуск 2011/2012 г.

През 2011 г. участва в Програмата YLP в Япония. Мария е лектор на ИПА по „Институционално изпълнение“ – курс, разработен съвместно с Европейския институт по публична администрация в Маастрихт, Нидерландия.

 

Мария, какво бе първото Ви впечатление от Япония?

Първите ми впечатления бяха свързани с чувството за космополитност и транспортна инфраструктура на много високо ниво.  Технологиите буквално те преследват на всеки ъгъл.

 

Можете ли да споделите три предимства на Програмата?

В GRIPS има прекрасни условия за развитие нанаучния потенциал.

1. Възможност за създаване на професионални връзки с млади експерти от цял свят, заемащи различни позиции в държавната администрация .

2. Японски държавни служители от различни нива и от всички сфери на държавната администрация споделят своя личен и професионален опит за текущи и предстоящи реформи.

3. Програмата предоставя прекрасни възможности за развитие на личността в мултинационална и мултикултурна среда.

 

Какво Ви  донесе Програмата в професионален план?

Наученото по Програмата е пряко свързано с оценката и наблюдението на изпълняваните политики в сферата, за която пряко отговарям.

 

Д-р Надежда Бончева-Лояга eредактор на Vulcan Historical Review и специализант по историяв  университета на Алабама в Бирмингам, САЩ.

Надежда е първият участник в програмата от България, випуск 2001/2002 г.

 

Надежда, какво бе първото Ви впечатление от Япония?

Екзотично. Хармонична смес от традиция и модернизъм, несъществуващ никъде другаде по света.

 

Можете ли да споделите три предимства на Програмата?

Със своята насоченост към Азия, и в частност Япония, програмите на GRIPS предоставят идеалната възможност на желаещия да научи повече за тази част от света. Международната атмосфера в университет, в който студентите идват от най-различни държави, не само стимулира контакти с различни култури и гледни точки, но води и до близки приятелства и контакти с колеги по целия свят. Преподавателите в GRIPS са също едно от предимствата на университета. Те са тясно свързани с японската правителствена администрация и повечето от тях имат практически опит в сферата на управлението. Това им позволява успешно да съчетаят теория и практика.

 

Какво Ви донесе Програмата в професионален план?

Годината, която изкарах в GRIPS, ми помогна да осъзная интересаси към академичната сфера. След като завърших, продължих обучението си с докторантура по международни отношения и преподавах в Университета на Маями и Международния Университет на Флорида.