В периода 28 юни – 8 юли се проведе първата сесия за 2022 година на  програма „Еразъм за публичната администрация“ на Европейското училище по администрация (EUSA). Програмата се проведе присъствено за първи път от март 2020 година насам и от България участие взеха двама души.

Представяме ви впечатленията на Габриела Николова, старши експерт отдел „Верификация“, Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“, Министерство на труда и социалната политика:

прочети повече

Министерството на науката, информационните технологии и комуникациите на Република Корея и Корейската фондация за иновации (Korea Innovation Foundation) организират 23-ото и 24-ото издание на обучителните семинари по научни и технологични паркове „Science and Technology Park Training Workshops“. Събитията ще се проведат в онлайн формат между 24 октомври 2022 г. и 24 март 2023 г.

прочети повече

Сингапурската програма за сътрудничество към МВнР на Сингапур предлага възможност за участие в онлайн обучителен курс на тема „Strategic Leadership аnd Public Governance”. Курсът ще се проведе в периода 26-30 септември 2022 г.

Обучението обхваща следните теми:

прочети повече

Институтът по публична администрация (ИПА) е координатор на програмата за професионални стажове на държавни служители „Еразъм за публичната администрация“, организирана от Европейското училище по администрация (EUSA) в Брюксел. Стажовете са с продължителност до 10 дни, като предстоящата сесия ще се проведе присъствено в периода 11 – 21 октомври 2022 г. (ако ситуацията с разпространението на COVID-19 го позволява).

прочети повече

Институтът по публична администрация открива процедурата за подбор на кандидати и прием на документи за японската магистърска програма “Young Leaders’ Program (YLP)“. Програмата се организира от университета GRIPS (National Graduate Institute For Policy Studies) в град Токио и Посолството на Япония в Република България.

прочети повече

На 11 и 12 март се проведоха две онлайн обучения на тема „Тютюнопушенето – рисков фактор в условията на пандемия от Ковид-19 и защита на общественото здраве от вмешателството на тютюневата индустрия.“ Обученията бяха организирани от „Коалиция за живот без тютюнев дим“, Сдружение “България без дим” и Сдружение „Въздух за здраве“, с подкрепата на офиса на СЗО за България и със съдействието на Института по публична администрация.

прочети повече

Онлайн курсът „Elements of AI“/„Елементи на изкуствения интелект“ стартира в България. Безплатният онлайн курс е създаден от фирмата Reaktor и Университета в Хелзинки във връзка с Финландското председателство на Съвета на ЕС. Курсът е класиран като един от 100-те масови отворени онлайн курсове (МООС) и е оценен на първо място сред MOOC курсовете в света в областта на компютърните науки. До 2021 г. курсът ще бъде свободно достъпен на всички официални езици на Европейския съюз.

прочети повече

През 2021 г.  българските държавни служители имат отново възможност да кандидатстват за обучения в ЕNA, Франция (за т.нар. CISAP: Международни специализирани обучения по публична администрация) въз основа на сътрудничеството на ИПА с Френския институт и Френското посолство в България.

прочети повече

Институтът по публична администрация стартира кампания за набиране на участници в програмата за професионални стажове на държавни служители „Еразъм за публичната администрация“, организирана от Европейското училище по администрация (EUSA). Поради създалата се обстановка с разпространението на COVID-19, е взето решение първата сесия на програмата да се проведе онлайн. Тя ще е с продължителност 10-15 дни и ще е в периода март – юни 2021 година.

прочети повече