Изпълнителният директор на ИПА доц. Георги Манлиев се срещна с представители на японския университет за политически науки GRIPS в София

Над 26 юни 2014 г. в Института по публична администрация се проведе среща с представители на Националния висш институт за политически науки, Токио, Япония (National Graduate Institute For Policy Studies – GRIPS). Срещата бе инициирана във връзка с провеждането на кампания за набиране на кандидати сред талантливи държавни служители за магистърски и докторантски програми.

GRIPS е един от основните институти в Япония, който се занимава с изследване на публични политики, обучение и подготовка на служители в администрацията. Фокусът за подбор на кандидати е насочен към развиващи се страни, както и страни от Централна и Източна Европа. GRIPS предлага възможности за обучение в различни програми с продължителност между 1 – 2 години, както и условия за предоставяне на пълни или частични стипендии на своите студенти.

Програмата за млади лидери (Young Leaders Program)  представлява едногодишна магистърска програма, насочена директно към кандидати от българската администрация. За успешните кандидати е предвидена пълна стипендия за такса-обучение, пътуване и разходи за живот. Кандидатстването става чрез посолството на Япония в Република България, в периода между 7-10 юли до средата на октомври 2014 г. Документите за кандидатстване могат да се вземат от сградата на посолството. За кандидати, които са държавни служители е необходимо да представят препоръка от прекия си ръководител и писмо за подкрепа за участие в магистърската програма. Повече информация относно програмите на GRIPS  може да откриете на следните интернет страници:

http://www.grips.ac.jp/en/

http://www.grips.ac.jp/cms/wp-content/uploads/2013/07/grips_leaflet_e.pdf

http://www.grips.ac.jp/cms/wp-content/uploads/2013/07/grips_pamphlet_e.pdf

http://www.bg.emb-japan.go.jp/bg/index.html

ИПА остава във връзка с GRIPS и ще сътрудничи при възникване на въпроси свързани с процедурите по кандидатстване, подбор и обучение на български държавни служители в Япония.