ОБУЧЕНИЕ НА ИПА „НОВИЯТ CAF 2020“

В периода 11-14 октомври 2022 г. в гр. Чепеларе бе проведено ново обучение за български лектори и консултанти по CAF на тема:  „Промените в CAF, CAF 2020 и връзката му с други инструменти за управление на качеството“

Новото обучение цели да актуализира и надгради знанията по CAF на вече обучавани от ИПА лектори и консултанти. В този контекст основен фокус на проведения курс бе разясняването на промените и развитието на Европейския модел за качество в публичната администрация, обективирани в новата, последна версия - CAF 2020.

В рамките на обучението участниците направиха сравнителен анализ между CAF 2013 (предпоследната версия на модела) и CAF 2020 (най-новата версия), за да изведат промените и новите акценти в CAF 2020 и значението му в контекста на новите тенденции в развитието на европейската публична администрация. Същността на модела и процесът на неговото прилагане бяха обстойно разгледани. Беше дискутиран и важния въпрос относно мястото на модел CAF сред различните инструменти за управление на качеството и ползите от неговото прилагане. Важен акцент в обучението бе разглеждането на процедурата за външна оценка за организациите, прилагащи CAF, и българската практика с научени уроци и препоръки в тази област.

Обучението бе изцяло с практическа насоченост, с активно въвличане на участниците в провежданите практически казуси, работа по групи и дискусии.  Екипът от лектори в курса използва многообразие от техники и методи, което допринесе за неговия интерактивен характер.

Новият курс е разработен от българския екип Веселка Донкова и Мими Йотова на базата на проведено обучение по CAF в Европейския CAF ресурсен център към Европейския институт по публична администрация в Маастрихт, Нидерландия. И двете обучения се проведоха в рамките на проект BG05SFOP001-2.014-0001 „Въвеждане на Общата рамка за оценка (CAF) в българската администрация“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, с бенефициент Институт по публична администрация.


Четирима участници в обучението са разтворили на маса учебни материали и работят по задача.  Трима участници в обучението седят на маса с отворен лаптоп. Лекторът е застанала подпряна на тяхната маса и дискутират.   Трима участници в обучението седят на маса с разтворени учебни материали и работят по задача.

Обща снимка пред хотела на фона на тревата на участниците в обучението за КАФ-консултанти