28 Септември 2020
Alt

В периода от 6-ти до 11-ти септември 2020 в курортен комплекс Албена се проведе Лятна академия за млади лидери в държавната администрация, която ИПА организира за пета поредна година. В 5-дневното обучение взеха участие 24 държавни служители на възраст до 35 години.

Събитието беше бе открито от изпълнителния директор на ИПА г-н Павел Иванов, който представи на участниците основната цел на Академия – създаване и развитие на мрежа от млади и иновативни държавни служители. Сред лекторите бяха д-р Николай Николов, който помогна на участниците да определят своя лидерски стил, доц. д-р Даниела Илиева, която запозна участниците с начини и техники на изграждане на публичен имидж, както и Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института по икономическа политика, който помогна на участниците да разработят бъдещи сценарии за развитие на България и Европа в следващите години.

 

Вторият ден от обучението стартира с виртуално включване от Теодор Стайчев, ръководител на офиса на Европейския парламент в България, който обърна внимания на това какво предстои пред Европейския съюз и решенията, които трябва да се вземат във връзка с кризата, породена от Covid-19. Във втората част от деня, участниците се включиха  в специална игра за развитие на екипните умения, която беше проведена с подкрепата на Българо-френската търговска индустриална камара и Българската Федерацията по петанк, в лицето на председателя на Федерацията Румен Рачев и Биляна Кукушева – ПР на Федерацията.

 

Част от лекторите на Академията присъстваха виртуално в залата. Антон Герунов се включи от София, като условието беше всеки участник да присъства на уъркшопа виртуално. Така всички млади лидери можеха да присъстват на неговата сесия от различни локации и да достъпят срещата от различни устройства – телефон, лаптоп или на екрана в залата. Денят продължи виртуално със следващия лектор - постоянният съветник по юридическите въпроси към посолството на САЩ за България и Румъния Джесика Ким, която проведе интерактивна сесия по кибер сигурност.Участниците трябваше да се справят с различни кибер заплахи и да измислят начини за справянето с тях.

 

Четвъртият ден от Академията беше посветен на генерирането на идеи за справяне с предизвикателствата на дигитализацията. Първият лектор бе Гергана Колешанска от ДА „Електронно управление“, която посочи основните предизвикателства пред администрацията в сферата на електронното управление. След въвеждащата сесия на г-жа Колешанска стартира сесията по Design thinking, водена виртуално от експерта на Microsoft Шон Макгуайър, а присъствено – от Румяна Атанасова от звено „Обучители“ към Национален младежки форум. През целия ден участници работиха над идеи за повишаване на цифровия индекс на България и  прилагаха своята креативност в създаването на работещи решения.

Последният ден от Академията беше посветен на гражданската ангажираност и социалната отговорност на администрацията, като гост-лектор бе Борис Колев, предприемач, вицепрезидент в Devexperts и изпълнителен директор на CSR България. Проведе се разпалена дискусия относно какво може администрацията да направи за развитието на социалната отговорност и от друга страна, как самата администрация може да прилага социално отговорни практики.

 

 

Проект „Дигитална трансформация в обучението - дигитална компетентност и учене“, финансиран от Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.