Академията за млади лидери 2017

Alt

За втора поредна година Институтът по публична администрация събра на едно място 30 от най-изявените млади държавни служители. 5-дневното интензивно обучение, целящо да развие лидерския потенциал на участниците, се проведе в курортен комплекс Слънчев ден, между 1 и 5 октомври.

 

Ден 1

Програмата за участниците започна със специално разработена настолна игра за управление на времето, водена от Янко Илиев от Алексиев груп. 

 

Тодор Танев, ръководител на катедрата по Публична администрация в СУ „Климент Охридски“ приветства младите служители с вдъхновяваща реч и им напомни да следват своя път и своята цел. След вечеря, Ивайло Алексиев, консултант в сферата на мениджмънта и доктор по психология, проведе интензивна сесия с участниците на тема „Ефективно управление на времето за успешни лидери.“ Неговите провокиращи изказвания събудиха интереса на участниците и предизвикаха бурни дискусии сред тях.

  

Ден 2

Вторият ден на Академията стартира с видеоконферентна връзка с най-младия евродепутат Андрей Новаков, който даде своите съвети към младите лидери от Брюксел. Изпълнителният директор на ИПА г-н Павел Иванов приветства участниците като посочи основните предизвикателства пред лидерите в държавната администрация. Албена Танева, лектор и изследовател в катедрата по Публична администрация в СУ „Климент Охридски“ запозна участниците с лидерските стилове при управление на хората. 

 
 

  

Николай Николов, лектор на ИПА, коментира резултатите от тест за лидерски умения на участниците и им даде обратна връзка за сферите, в които има нужда от допълнително усъвършенстване. Младите лидери участваха и в симулация за изготвяне на общинска стратегия за развитие.

     

Невена Младенова от Microsoft проведе лекция на тема „Какво е да си лидер в непрекъснато конкурираща се среда“. Всеки участник трябваше да помисли кой и какъв е лидерът, който го вдъхновява. 

 

 

 

 

 

 

Ден 3

Третият ден от Академията стартира с лекция на изпълнителния директор на Института по икономическа политика Ясен Георгиев, на тема „Как да изградим стратегия за лобиране“. 

    

Проф. д-р Даниела Илиева – Колева, професионален консултант по бизнес етикет и международен протокол, проведе дискусия по различни въпроси: „Как да изградим своя публичен имидж“, „Как да се презентираме успешно“ и „Комуникационни умения в бизнес и институционална среда“. Участниците се запознаха с етикета за облекло, хранене и поведение по време на официални срещи и вечери и разбраха повече за начините, по които езика на тялото издава малките недостатъци на всеки от нас. 

   

Ден 4

Филип Дюмон, държавен служител на Франция в сферата на Международните отношения и устойчиво развитие, с повече от 35 години опит по въпроси на Европейския съюз, проведе лекция на тема „Водене на преговори в Европейския съюз“. Той представи задълбочен аназлиз на взаимодействието между държавите членки в рамките на ЕС, поставяйки акцент върху ролята на преговорите. Мариан Девал запозна участниците с различнивъзможности за стажуване във френски институции, предназначени за български държавни служители, а Станимир Минков, експерт от ИПА, представи актуалните възможности за участие в международни програми за обучение на български държавни служители.

 

Беше организирана специална официална вечеря за всички и им бяха раздадени сертификати за участието им в Академията.

Ден 5

Милена Драгова, председател на Българската асоциация за коучинг и сертифициран треньор по невро-лингвистично програмиране, проведе вълнуваща сутрешна сесия на брега, в която участниците пресъздадоха работния процес между различни групи заинтересовани страни, с цел достигане до общо решение на даден казус.

 

      

Екипът на Института по публична администрация пожелава на всички участници успех в кариерното им развитие и да са все така вдъхновяващи!