Форум "Данните в публичния сектор - политики, управление, обработка"

Изображение с логото на Европейския съюз вляво и вдясно от него логото на оперативна програма добро управление

В периода 21-23 юни 2023 г. в гр. Пазарджик се проведе форум „Данните в публичния сектор – политики, управление, обработка“. Форумът събра експерти от държавната администрация от близо 40 администрации.

Събитието стартира с представянето на г-жа Рени Борисова и г-жа Теменужка Спасова от Министерство на електронното управление, които акцентираха върху текущите политики, свързани с данните, какво предстои и какви практически ползи дават данните, когато са структурирани и достъпни.

Във втория ден на форума онлайн се включи доц. д-р Антон Герунов (Софийски университет), който демонстрира възможните приложения на изкуствения интелект и големите езикови модели в държавната администрация. Денят продължи с презентацията на д-р Орлин Кузов  от Института GATE, който представи концепцията за пространства от данни и значението на натрупване и споделяне на данни за постигане на устойчиви и ефективни политики за развитие на градовете.

Доц. д-р Михаил Кончев, заместник-председател на Националния статистически институт и г-жа Антоанета Илкова, директор на дирекция "Многосекторна статистика, методология и сътрудничество" в НСИ, представиха политиките и практиките на НСИ в управлението, достъпността и обработката на данни.

Форумът завърши с дискусия относно възможностите за развитие на мрежа от експерти в областта на данните, необходимостта от споделяне на информация, обмяна на опит и насърчаване на споделянето на данни.

Снимка в близък план на екрана на лаптоп от включване онлайн на лектор, а на заден план леко неясно се вижда залата с участниците  Снимка на лектора Орлин Кузов, докато говори пред участниците. На заден план зад него се вижда екрана с презентацията му за пространствата от данни  Снимка, засднета под десен ъггъл с изглед към двамата лектори, които седят на бюро пред участниците, а вляво от тях се вижда екрана с презентацията им за Националния статистически институт

Снимка на част от залата - участниците са в гръб, пред тях говори лектор от Министерство на електронното управление, която е заостанала вдясно на екрана. На екрана се вижда презентация.  Снимка на част от залата - участниците са в гръб, пред тях говори втори лектор от Министерство на електронното управление, която е заостанала вдясно на екрана. На екрана се вижда презентация.

 


Събитието се проведе в рамките на проект BG05SFOP001-2.017-0001/28.11.2019 г. „Дигитална трансформация в обучението - дигитална компетентност и учене“