Лятна академия за млади лидери в държавната администрация 2021

Alt

 

Между 12 и 27 септември в к.к. Албена се проведе Академия за млади лидери в публичната администрация 2021 година. 24 млади държавни служители взеха участие в шестдневно обучение, организирано от Института по публична администрация за шеста поредна година.

Събитието се осъществи при спазване на актуалните противоепидемични мерки и на всички участници и лектори в Академията беше изискан документ за завършена ваксинационна схема срещу COVID-19, документ, удостоверяващ, че лицето е преболедувало от COVID-19 или отрицателен PCR/антигенен тест.

Академията беше открита с приветствие от г-н Павел Иванов, изпълнителен директор на ИПА, който представи концепцията на Академията и говори за нуждата от развитие на професионалните мрежи в администрацията. След него думата взе дългогодишният лектор на ИПА г-н Николай Николов, който представи на участниците различни лидерски стилове и им помогна да разберат своя собствен лидерски профил.

 

Вторият ден бе открит от специалния гост на Академията – г-н Теодор Стойчев, ръководител на бюрото на Европейския парламент в България. Той запозна участниците с актуалните предизвикателства в работата на Европейския парламент, както и с ролята на България във вземането на решения. Темата беше продължена от изпълнителния директор на Института по икономическа политика Ясен Георгиев, който я разгледа в контекста на Зелената сделка и Плана за възстановяване и устойчиво развитие. Участниците трябваше да разработят различни сценарии за развитие на  България и ЕС в следващите 15 години.

Краят на втория ден от Академията беше посветен на развитието на екипни умения. Френско-българската търговска и индустриална камара предостави на участниците възможност да се организира малък турнир по петанк. Превърналото се вече в традиция състезание беше ръководено от генералния секретар на Федерацията по петанк г-н Стамат Узунов.

 

Следващият ден от Академията се осъществи с подкрепата на Посолството на Франция в София. Амели Люклер, експерт по европейски въпроси, представи темата за водене на преговори в ЕС. След като се запознаха по-подробно с механизма за вземане на решения в ЕС, младите лидери участваха в интерактивно практическо упражнение, което отново беше обвързано със Зелената сделка и по-специално с пакета “Fit for 55”.

 

През четвъртия ден от Академията отделихме внимание на дигиталната среда и на технологичните иновации в управлението. Доц. д-р Антон Герунов запозна участниците с приложението на изкуствения интелект в управлението и демонстрира колко гъвкави ни прави дигиталната среда, като насърчи участниците да се включат в сесията не само от залата, а от локация по техен избор.

Във втората част на деня отделихме специално внимание на киберсигурността. С подкрепата на Посолството на САЩ в България, специални гости бяха г-н Нейтън Брукс, адвокатски съветник по международно компютърно хакерство и интелектуална собственост за Румъния към държавния департамент на САЩ и г-жа Джесика Ким, постоянният съветник по юридическите въпроси към посолството на САЩ за България и Румъния. Лекторите запознаха младите лидери с различни примери за кибер-атаки и други проблеми със сигурността, а участниците имаха възможност да изпитат знанията си като участваха в симулация на кибер-атаки и трябваше да дадат различни предложения за справяне с тях.

 

 

Петият ден започна с презентация на г-жа Гергана Колешанска – директор на дирекция „Стратегии и политики за е-управление“ в ДА „Електронно управление“, която запозна участниците с новостите около агенцията и със стратегията за електронно управление в следващите години. Денят продължи с дългоочакваната сесия по Дизайн мислене (Design Thinking), организирана от Шон Макгуайер, експерт по методологията в Майкрософт. След като се запознаха с основите на дизайн мисленето, участниците бяха изправени пред предизвикателството да намерят решения за глобални проблеми, свързани с дигитализацията и промените в климата. Използвайки своята креативност, лидерите направиха различни прототипи на решенията си. Като фасилитатори във финалната част на деня се включиха г-жа Гергана Колешанска и експертът по комуникация г-жа Жюстин Томс. Участниците бяха провокирани да предложат решения на проблеми, свързани с дигитализацията и околната среда.

В последния ден от Академията, лектор беше Жюстин Томс. Тя даде ценна обратна връзка на участниците относно начина, по който да направят презентациите на идеите си възможно най-впечатляващи, като ги запозна и с различни дигитални решения за достигане до по-голямa аудитория.

Събитието се проведе по проект „Дигитална трансформация в обучението - дигитална компетентност и учене“, финансиран от Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.