Проведе се годишната среща на франкофоните в държавната администрация

На 27 ноември 2014 г. в резиденция „Бояна“ се проведе Годишната среща на франкофоните в държавната администрация, организирана от Клуба на франкофоните в държавната администрация към Института по публична администрация. Той беше създаден преди 10 години. На срещата присъстваха 45 членове на клуба на франкофоните, представители на държавни, областни и общински администрации. Гости на събитието бяха Негово Превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Република Франция в България; г-н Гийом Робер, директор на Френския институт в София; проф. Мария Никулеску, директор на Франкофонски институт по администрация и управление в София.

След приветствията на гостите към годишната среща на франкофоните бяха представени възможностите за специализация и магистърски програми и докторантури във франкофонските институции, курсове за обучения по френски език, както и различни франкофонски мероприятия. Директорът на ИПА доц. Георги Манлиев увери  членовете на клуба, че ИПА ще продължи усилията за обучение по френски език, за придобиване на познания за добрата работа на франкофонските администрации и за по-тясно сътрудничество с тях чрез обучения, мобилност и предаване на знания за добрата администрация. На срещатата бяха изнесени интересни лекции от проф. Никулеску, проф. Антоний Гълъбов от НБУ и д-р на ик.н. Иван Стойнев от СУ „Св. Климент Охридски“ - катедра "Жан Моне" по европейско право.

Беше представена добра практика от обучение на секретари на български общини в Националното училище по администрация (ENA) от Кристина Андреева – обучаващ мениджър и отговаряща за франкофонията в ИПА.

В чест на членовете на клуба на франкофоните, Негово Превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Република Франция в България даде коктейл в резиденцията на Република Франция в София.

 

Годишната среща на франкофоните в държавната администрация премина при висок интерес и оживени дискусии. Неформалните контакти между участниците позволиха да се укрепи франкофонския дух с оглед на бъдещите инициативи за дейността на клуба.

Очаквайте в началото на 2015 година програма за предстоящи мероприятия на Клуба на франкофоните.

Клубът на франкофоните е отворен за всички желаещи: за записвания и контакти:

Кристина Андреева: тел. 02/940 25 61; e-mail: k.andreeva@ipa.government.bg