Трета годишна среща на потребителите на CAF в България

На 6 и 7 октомври 2022 г. в гр. Банско, България, се проведе Третата годишна среща на потребителите на CAF в България като форум на българската CAF общност. В събитието участваха общо 100 души – представители на български организации на централно, областно и местно ниво, прилагащи модел CAF в България, лектори и консултанти по модела, екипът по CAF в ИПА и чуждестранни експерти.

Срещата бе официално открита и модерирана от Павел Иванов, изпълнителен директор на Института по публична администрация, който изпълнява и функции на национален CAF ресурсен център.

Основен фокус на срещата през първия ден бе съвместният проект на ОИСР и Европейската комисия „Укрепване на устойчивостта на публичната администрация с модел CAF 2020 след кризата с COVID-19“. България има честта да участва в този най-голям международен проект по CAF заедно с представители от 11 държави от Европейския съюз. За представянето на целите на проекта и неговите резултати досега се включиха Мина Шойлекова, Европейска комисия, Isabelle Verschueren, Национален CAF кореспондент на Белгия, Natalia Flecha, представител на екипа по проекта в ОИСР и Thomas Prorok, Австрийски център за изследване на  публичната администрация (KDZ). Българската добра практика, проучена в рамките на проекта, бе представена от Данчо Пенчев, директор на Столичната регионална здравна инспекция и Десислава Славчева, главен секретар. Гост на срещата бе и Tihana Puzić, Европейски ресурсен център по CAF към ЕИПА, която представи европейските измерения на модела и неговото значение за реформите в публичния сектор в Европа.

През втория ден бе представено новото българско проучване за ефективността, ефикасността и устойчивостта на CAF в България – от екипа на изследването: Светлан Карталов, Галина Мутафчийска, Емилия Александрова и Милена Цаковска, асоциирани членове на ресурсния център по CAF. По време на срещата бяха проведени интензивни дискусии по групи от участниците в събитието в контекста на ефективното и устойчиво прилагане на модела в България.


Срещата се проведе в рамките на проект BG05SFOP001-2.014-0001 „Въвеждане на Общата рамка за оценка (CAF) в българската администрация“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, с бенефициент Институт по публична администрация.

Среща на CAF потребителите в България. Участниците седят на столове в залата за провеждане на обучението  Трима лектори седят на масата с лице към участниците, един лектор е изправен до флипчарта и говори. На заден план на екрана се вижда презентацията му  Петима лекторите и модератори в годишната среща на CAF са застанали от двете страни на банер на проекта CAF, осъществяван от ИПА