Конференция "Подготовка за Европейските предизвикателства"

На 26 януари 2017 г. в сградата на Министерски съвет се състоя конференция на тема „Подготовка за Европейските предизвикателства“, разглежданa в контекста на ангажиментите на България в ЕС.Събитието се проведе по повод на стартиралия в края на 2016 г. проект на Института по публична администрация (ИПА) - „Работим за хората“, чиято цел е развитие на капацитет на българската администрация. На събитието присъстваха представители на администрацията, Френския институт в България, Представителството на Европейската комисия в България, както и медии.

 

Събитието бе открито от изпълнителния директор на  ИПА, г-н Павел Иванов. Лектори бяха Негово Превъзходителство г-н Ерик Льобедел, посланик на Франция в България, г-жа Яна Дочева, заместник-директор на Националния център за подготовка и провеждане на Българското председателство на Съвета на ЕС, г-жа Марга Прьол, генерален директор на Европейския институт по публична администрация (EIPA), г-жа Вероник Шарлети, директор на дирекция „Европейски въпроси“ на Националното Висше училище по администрация на Република Франция (ENA), както и част от екипа на EIPA и ENA, работещ по стартиралия проект на ИПА.

 

В своето откриващо слово г-н Иванов отбеляза, че отговорността спрямо членството в ЕС се разбира най-пълно, когато дойде редът да го председателстваш.

 

Г-н Льобедел представи вижданията си за развитието на обединена Европа, все по-важното място, което България заема в нея и изтъкна историческата свързаност на Франция и България.

 

Г-жа Дочева запозна присъстващите с извършеното до момента за развитието на капацитета на администрацията. Екипите, които ще работят за Председателството, са близо 100% ясни, като първата вълна от обучения завърши още в края на 2016 година.

 

Г-жа Прьол разкри сериозния опит на ЕИПА в подготовката на държави членки на ЕС за посрещане на ангажиментите им, свързани със Съюза.

 

Представителите на ЕИПА и ЕНА, участващи в екипа по проекта, внесоха яснота относно темата и детайлите на предстоящите обучения, които са специално разработени от двете организации и съответстват на потребностите на българската администрация.