16 Април 2018

На 12 април 2018 г. Институтът по публична администрация беше домакин на едно от най-големите събития по време на българското председателство – 8-та среща на потребителите на CAF.

 

В събитието взеха участие над 150 делегати от  16 държави.

 

ИПА организира това събитие с подкрепата на Европейския институт по публична администрация в Маастрихт, Нидерландия. Подкрепа оказаха и CAFкореспондентите от цяла Европа, експертите от CAFресурсния център към ИПА, експерти от АМС и от Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, представители на Европейската комисия, външни консултанти и други.

 

Откриване на събитието и приветствие към участниците направиха Галина Мутафчийска – ръководител на CAFресурсния в ИПА, Павел Иванов – изпълнителен директор на ИПА, проф. Иван Димов – зам. министър на Министерството на образованието и науката и г-жа Симона Георгиева – Външен съветник в политическия кабинет на Министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. На събитието освен европейски добри практики от прилагането на CAF бяха представени и две български практики, които предизвикаха огромен интерес.

 

Първата практика беше тази на Областна администрация Пазарджик, на тема „Стратегия без тактика е най-бавният начин за постигане на победа. Тактика без стратегия е шумът преди поражението“, представена от главния секретар и член на ресурсния център по CAFкъм ИПА г-н Светлан Карталов.

 

Втората представена практика беше на НОИ, на тема „Самооценка чрез прилагане на CAF“, разработена от г-жа Зорница Цекова, вътрешен одитор и участник в процеса на самооценка в НОИ и представена от г-н Драгомир Драганов, директор на дирекция в НОИ.

 

Ключов лектор на събитието беше г-н Вейко Тали – главен секретар на Министерство на финансите в Естония, който представи 15 годишния опит в прилагането на CAF и ангажираността на висшите ръководители в процеса на управление на качеството.

 

Другият ключов лектор – представител на ЕК г-н Даниеле Дото, представи подкрепата на ЕК към администрацията за използването на CAF като инструмент за управление. Той акцентира върху управлението на качеството в публичния сектор като ключ към европейските проекти.

 

Освен обмен на идеи и добри практики това събитие постави началото на дискусия за усъвършенстването на Модела CAF 2013 и подготовката на версия CAF 2020.

 

Благодарим на всички участници за приноса към събитието и за подкрепата за превръщането му в събитие от световно ниво и значение.

 

Материалите от събитието:

 

Plenary session 1

Involvement of Top Management in the Quality Management Process – Ensuring the Commitment and Buy-in of Decision Makers - Mr Veiko TALI, Secretary-General, Estonian Ministry of Finance

 

Plenary session 2

The importance of Quality Management in Structural Reforms  - Mr. Daniele Dotto, Head of Unit - Governance and public administration Structural Reform Support Service (European Commission)

 

Session 1 – Results Orientation

Consortium of the Associated Centre of the UNED (National University of Distance Education) in Tudela. Spain

Regional administration Pazardzhik. Bulgaria 

 

Session 2 - Citizen/Customer Focus

Agency for Statistics of Bosnia and Herzegovina

The Finnish Heritage Agency

 

Session 3: Leadership and constancy of purpose

Region of Crete - Greece

Ministry of Education, Science and Sport. Slovenia

 

Session 4: Management of Processes and facts

Madrid City Council. Spain

The Italian Space Agency. Italy

 

Session 5: Staff development and involvement

Customs Administration of the Former Yugoslav Republic of Macedonia

Agrupamento de Escolas de Alcanena. Portugal

 

Session 6: Continuous innovation and improvement

Municipality of Krakow. Poland

Criminal Sanctions Agency in Finland

 

Session 7: CAF 2020. Learning lab on the content of the guidelines/process CAF implementation.

Introduction: National Social Security Institute. Bulgaria

 

Session 8: Partnerships development

Lebenshilfen Bruck-Kapfenberg, Ennstal, Mürztal, Leoben (LH4 Styria).  Austria

Direzione Didattica Don Milani of Giffoni Valle Piana (Salerno- Campania) and IC GIOVANNI XXIII of Acireale (Catania - Sicily). Italy

 

Session 9: Social responsibility

Gmina Sekowa. Poland 

Universidade Católica Portuguesa. Portugal 

 

Session 10: Digitalization

Federal pension service. Belgium

Papageorgiou General Hospital of Thessaloniki. Greece

 

Session 11: CAF 2020. Learning lab on PEF

Introduction: State Treasury and City of Hyvinkää. Finland

CAF 2020 in perspective - Conclusions of the learning labs on CAF 2020 by EIPA. Mr. Nick THIJS, Mr. Patrick STAES and Mrs. Christiana TURCHETTI